Toypudel och Dvärgpudel

on 6-05-2019

Toypudel och Dvärgpudel

Pudeln är en ras som har funnits länge i Europa. Det finns målningar från 1400-talet där pudlar förekommer. Den stora pudeln avlades ursprungligen fram för att apportera i vatten medan de små pudlarna främst var sällskapshundar.

Pudlar i alla storlekar är härliga hundar som dessutom tillhör en av de mest intelligenta raserna. De tycker om att gå promenader i skog och mark och även de små pudlarna tar sig för det mesta fram obehindrat i alla slags miljöer. Det finns dock vissa underlag som kan vara svårt för toypudeln och dvärgpudeln. Små hundar har svårt att ta sig fram i djup snö och därför är det viktigt att vara noggrann med snöröjningen under vinterhalvåret. Bor du i ett hus med en stor uppfart kan det bli svårt att hålla den snö och halkfri med endast en snöskyffel. Att använda en rejäl Saltspridare underlättar jobbet och gör att både du och din lilla dvärgpudel kan ta sig fram utan att halka.

Toypudeln och dvärgpudeln

Toypudeln är den allra minsta pudeln med en mankhöjd på 24-28 cm. Dvärgpudeln är något större med en mankhöjd på 28-35 cm. Egenskaperna hos toypudel och dvärgpudel är likartade och egentligen är det endast storleken som skiljer dem åt.

Pudelns specifika egenskaper

Pudeln räknas till rasgruppen sällskapshundar vilket gör att den är ett trevlig sällskap i de flesta familjer. Pudeln har ett vänligt sinne, är social och trivs i en familj. Den bör inte lämnas ensam för mycket. Pudeln är energisk, glad och snabbtänkt och trivs med andra djur. De små pudlarna är friska och lever ofta i upp till 15 år. Även äldre pudlar är lekfulla med mycket energi.

Pudelns päls är tjock och vattenavstötande. Den fäller inte hår men däremot måste pälsen trimmas regelbundet. Med andra ord blir städningen i hemmet enklare men en del tid måste istället läggas på hårklippning. Tassar och nos behöver maskinklippas ungefär var sjätte vecka. Är du osäker på hur du ska klippa din pudel finns det professionella hundtrimmare som kan hjälpa din pudel att få en välvårdad päls.

Välja hundras

Innan det är dags att köpa en hund är det viktigt att fundera igenom vilken hundras som passar dig. En toypudel eller en dvärgpudel är förmodligen inte rätt val om du vill vara ute och jaga i skogen. Däremot passar de små pudlarna både den som vill gå några promenader om dagen och den som trivs med medellånga promenader i skogen. Är du riktigt hurtig och vill gå flera mil om dagen finns det andra raser som klarar det bättre. Pudeln passar bra som utställningshund och pälsen går att trimma i elegant stil.

Den lilla pudeln är en härlig hund som kommer att bli en självklar familjemedlem. En stor fördel med små hundar är att de är lättare att hantera och går att enkelt lyfta upp när det behövs. Att du slipper rolla dina kläder för att bli av med hundhår är ytterligare ett plus!

Notebook