Faror för hunden i hemmet

on 12-12-2019

Faror för hunden i hemmet

När man skaffar en hund behöver man plötsligt tänka efter lite mer både när man är hemma och borta. Om man tidigare haft varken barn eller djur tänker man oftast inte på giftiga saker och andra faror. En liten hund kan ta sig in på de minsta ställen och det bör man tänka på redan innan man får hem sin hund.

Giftiga saker

Det finns en hel del saker i hemmet som faktiskt är giftiga för hunden. Ibland resulterar det bara i en lite dålig mage, men vissa saker kan vara dödliga. Man bör till exempel fundera lite över vilka rengöringsmedel man använder. När man till exempel tvättar golvet kanske hunden inte bör vara i det rum som tvättas utan det är bättre att låta golvet torka först.

Det finns också en hel del växter som är giftiga för hunden och det kan vara bra att ställa undan dem högt upp så att hunden inte kommer åt dem. I de allra flesta fall brukar hundar inte äta krukväxter men det kan hända att de äter gräs och annat grönt.

Även i köket finns det en hel del saker som hunden inte bör få i sig. Kakao och choklad är två saker som rent av kan vara dödliga. Även lök är giftigt för hunden och salt i för stora mängder kan orsaka förgiftning.

Saker man inte tänker på

Det finns en hel del saker man kanske inte tänker på i vanliga fall, men som kan vara riktigt farliga för den lilla hunden. En sådan sak som ett öppet toalettlock kan vara förödande. Då kan det vara klokt med en ny toalettsits som stänger sig själv, och ett lock i porslin som är så pass tungt att hunden inte kan knuffa undan det.

Gör trädgården hundsäker

Om man har en trädgård bör även den göras så pass säker att hunden kan vistas där. Då kan man släppa ut den lös, om än under uppsikt. Ett bra staket är av yttersta vikt och man måste se till att det är helt tätt. Dessutom bör man se till att hunden inte kan komma åt att äta några farliga saker i trädgården. Det kan vara bra att lägga ut lite leksaker till hunden, och även en vattenskål kan vara bra att ha på plats.

Småhundar är mer utsatta

Överlag är småhundar mer utsatta för faror och olyckor än vad större hundar är. Det kan bero på att de mindre hundarna har en tendens att äta mer olämpliga saker än större hundar. Små hundar kan också ta sig igenom mindre springor och öppningar än större raser och dessutom kan det vara otroligt svårt att hålla koll på den lilla hunden hela tiden.

Notebook