Shiba – en liten japanare

on 2-01-2019

Shiba – en liten japanare

Hunden är inte endast människans bästa vän, den är även kopplad till olika nationaliteter – det vill säga det land där hunden framavlades först. För det finns en anledning till att den ena heter fransk bulldog, engelsk bulldog eller amerikansk bulldog. I denna artikel kommer fokus ligga på hundrasen Shiba – en liten japanare!

Kort historik

Namnet på denna mindre hund är Shiba och antas betyda liten/mindre på dialektal japanska. Från början var Shiba en nationalras till hund och fanns endast i Japan. Den var framtagen för att bedriva jakt på fågel och småvilt, när engelska jakthundar så som pointrar och settrar importerades under senare delen av 1800-talet – blev jakt en ny sport i Japan. Korsningar mellan Shiba och andra europeiska hundraser blev allt vanligare och den renrasiga japanska Shiba hunden riskerade faktiskt att försvinna helt under 1920-talet. För att undvika att detta skulle ske, engagerade sig japanska kennlar och jägare för att säkerställa rasens överlevnad. De utformade en rasstandard för Shiba hunden, för att bevara hundrasen. År 1937 blev Shiba hunden en officiell japansk hundras och ursprungsrasen finns idag bevarad både i Japan och resten av världen.

Användningsområden och hälsa

Hundrasen Shiba var ursprungligen framavlad för att bedriva jakt på fågel och småvilt. Idag är den en sällskapshund, familjehund och jakthund. Hundrasen är erkänd för att vara en duktig spårhund, dresserad i lydnad och konster. Idag passar hunden även till agility och andra typer av aktiviteter där det gäller ha en god uppfattningsförmåga och vara kvicktänkt! Shiba hunden är en frisk hundras och lever precis som japanerna relativt länge, upptill 16 år gamla är inte ovanligt för rasens levnadslängd. På Svenska Kennelklubben kan ni hitta godkända uppfödare av hundrasen Shiba.

Mentalitet och Personlighet

Hundrasen Shiba har mycket av ursprungsbeteendet kvar i sin personlighet, vilket även innebär att rasen kan vara aningen reserverad mot främlingar. Shiba är en mindre hund men med mycket stor stolthet, självständighet och nyfikenhet, trots storleken. Hundrasen läser människors kroppsspråk lätt, känner trofasthet till flock och ledare. Är du intresserad av att införskaffa en japansk Shiba, då kan det vara bra att vara medveten om att den kräver en del fostran, regler och förståelse. Hundrasen är intelligent, kvicktänkt och alert! Det gäller helt enkelt att hänga med i svängarna om du har en Shiba som sällskapshund.

Storlek och utseende

Hunden skall ha mycket proportionerligt utseende, muskulös och med en god benstomme, dess rörelsemönster skall vara snabbt och energiskt. Mankhöjd för hanar bör ligga mellan 38,5 och 41,5 och tikar ca: 2 cm mindre i mankhöjd. Helhetsintrycket ska vara en liten och proportionerlig hund, starkt byggd och muskulös och med god benstomme. Hundrasen är mycket aktiv och kräver stimulans och motion – ger du hunden detta kommer den vara lugn och slappna av däremellan.

Notebook