Papillon

on 4-04-2017

Papillon

Papillon är en liten tillgiven hund som tillhör en av de populäraste raserna i Sverige. Namnet Papillon har den fått på grund av dess öron, som med lite fantasi påminner om en fjäril. Rasen är riktigt gammal och redan på 1500-talet var den vanlig runt omkring i Europas hov. På de äldsta målningarna är det dock rasen Phaléne som avbildas. Phalène och Papillon räknas som två olika raser. Phalène, vilket betyder nattfjäril, har hängande öron och Papillon stående. En tik som valpar kan få båda varianterna i en och samma kull. Hundarna är framavlade som sällskapshundar.

En smart familjehund

papillon är en av de tio smartaste hundarna och den lär sig snabbt kommandon och trick. Den älskar sällskap och vill gärna vara med i händelsernas centrum. Det här är ingen latmask till hund utan den är pigg och rörlig. Eftersom det är en lättlärd ras är det många som tävlar med sina Papillon inom lydnad, bruks och agility. I den första tävlingen som arrangerades i Sverige inom lydnad var det just en Papillon som blev champion. Rasen är nyfiken på det som händer runt omkring och vill gärna delta i diverse aktiviteter. Det gör att den passar väldigt väl som familjehund. Den gillar att leka, kela och anpassar sig väl i olika miljöer.

En lättskött hund

Trots att rasen har lång päls är den väldigt lättskött. Pälsen går lätt att kamma igenom och det bildas i stort sett bara tovor bakom öronen och på benens insida. Papillon härstammar från Frankrike och Belgien, och trots att den funnits i så många århundraden är den inte sönderavlad utan det är ännu en väldigt frisk ras med få hälsoproblem. Den vanligaste åkomman rasen drabbas av är lösa knäleder. För att förhindra att detta blir ett vanligt problem, bör djur med denna åkomma inte användas inom avel. Papillon uppnår en väldigt hög ålder för att vara en sådan liten hund. Det är inte ovanligt att de blir 15 år. En vän i vått och torrt är denna lilla söta hund.

Notebook