Minihundar

on 12-29-2018

Minihundar

Aveln av hundar har pågått länge och det beror på att människan haft ett intresse av att utveckla och förändra raser genom att framhäva vissa egenskaper hos djuren. Exempelvis har man önskat stora, starka hundar som vakthundar, jakthundar som är bra på att söka upp vilt eller andra egenskaper. När man började tänka mer på att ha hund enbart som sällskap, uppstod ett behov av lite mindre hundar. Hundar som helt enkelt inte tog så stor plats och som inte hade så häftigt temperament. Då startade en ström av påhittighet att infinna sig inom avelsbranschen, men det kostar pengar att ha hund eller driva uppfödning. Ibland kanske man behöver tillskott i ekonomin för att ha råd med detta intresse. Då kan ett besök hos enklare faktiskt var det enklaste sättet att ordna sin finansiering.

Kanintax

Alla känner vi till den ståtliga och ibland egensinniga hundrasen tax, som är väldigt populär. Dock har aveln utvecklat både dvärgtax och kanintax. Vid en snabb jämförelse får en kanintax inte ha större bröstmått än 30 cm, en dvärgtax mellan 30-35 cm och en normalstor tax över 35 cm i bröstmått. Varför uppfödare vill avla på storleken på detta sätt är oklart, men det finns ett intresse för mindre hundar, speciellt för personer som bor i storstäder och inte har så stort utrymme för ett husdjur. Eftersom taxen är en förhållandevis populär ras, är det kanske inte konstigt att utvecklingen lett till denna indelning efter storlek.

Världens minsta chihuaua

En av de minsta raserna i världen är chihuauan och inom rasen finns några exempel av otroligt små hundar. Hunden Milly är troligen den minsta som funnits. En normalstor chihuaua är oftast mellan 15-25 cm stor men lilla Milly är endast 6,5 cm lång. Därför är det ett antagande att just denna hund har en genetisk mutation som gjort henne så väldigt liten.

Små hundar i kopp eller glas

Idén med urgulliga foton på pyttehundar i en tekopp eller ett vinglas har blivit en trend på nätet. Använd sökord som chihuahua i tekopp eller liknande, då dyker det upp mängder av söta små hundar som sitter i något och vem kan motstå dessa!

Moral i avelsbranschen

De här små pyttehundarna är bedårande, men som alltid när det gäller djur bör man fundera över hur sunt det är för djur att människan avlar och experimenterar på dem. Det finns vissa hundraser som fått stora problem med exempelvis andningsvägarna för att människan tyckt det var gulligt att avla på platta nosar.

Vad sker med en ras om man medvetet avlar på gener som gör djuren mindre än naturen hade tänkt? Tamhunden idag har kommit långt från sin vilda förfader och är totalt beroende av oss människor och dessa väldigt små hundar blir än mer beroende av oss. Är det kanske det som är meningen?

Notebook