Malteser

on 4-04-2017

Malteser

Det är lätt att falla för malteserns söta uppsyn. Liten och med lång, silkeslen vit päls skuttar den rakt in i våra hjärtan. Maltesern är en gammal ras, troligen en av världens äldsta dvärghundsraser, som från början kommer från Italien. Den är faktiskt en av världens tjugo mest populära raser. Det är inte endast utseendet som gör maltesern populär. Den är lagom stor och är en kärvänlig sällskapshund som är både lättlärd och orädd. Maltesern är pigg på att följa med dig på äventyr lika väl som mysa intill dig i soffan eller gå långa skogspromenader.

Maltesern är en frisk ras

Rasen anses frisk, men vissa sjukdomar är dock mer förekommande. Det gäller framför allt navelbråck, men också knäledsfel. Det är viktigt att komma ihåg att små hundar ofta behöver mer tandvård och maltesern är inget undantag. Det är dieten som ofta ligger bakom problemen, men som hundägare kan man hjälpa till att hålla hundens tänder friska genom att vänja den vid regelbunden tandborstning. Problem med tänderna hos småhundar kan obehandlat leda till mycket smärta hos hunden och tillslut också tandlossning. Även om maltesern tycker om att vara inne i hemmet med dig, behöver den regelbunden motion och bra kost, eftersom den annars lätt går upp i vikt.

Malteserns päls behöver vårdas

Den långa, vita pälsen behöver skötas på rätt sätt för att inte bli en enda stor tova som inte går att reda ut. Vänj valpen från början vid regelbunden borstning, även om pälsen inte hunnit bli så lång. En gång i veckan behöver hunden bada eftersom pälsen drar åt sig smuts från marken när ni är ute och går. Det är viktigt att hunden torkar ordentligt efter badet, så att den inte kyls ner. Tänk också på att klippa pälsen under tassarna, i synnerhet på vintern så att inte snön fastnar när den går. Om du inte hinner med pälsvården kan du istället hålla din malteser kortklippt. Med eller utan lång päls är det en underbar ras.

Notebook