Förbered din hund för hundutställning

on 2-21-2016

Förbered din hund för hundutställning

 

Hundutställningar är en populär samlingsplats för hundälskare som vill se vackra och väluppfostrade hundar i ett och samma evenemang. Särskilt småhundar är vanligt förekommande på hundutställningar. För vissa hundentusiaster räcker det att åka dit som besökare och njuta av showen. Andra låter gärna sina egna hundar delta. Om du äger en hund som du vill anmäla till en hundutställning kan du förstås dyka upp utan förberedelser och hoppas på det bästa, men risken är stor att dagen blir en besvikelse. Om du istället ser till att komma väl förberedd till evenemanget kan både du och din hund få ut det mesta av hundutställningen – och förhoppningsvis åka hem med en utmärkelse.

Förberedelserna för en hundutställning påbörjas långt innan evenemanget äger rum. Det krävs nämligen disciplinerad träning för att hunden ska kunna prestera maximalt på den stora dagen. En hundutställning kan vara en krävande övning i koncentration för både hund och ägare. Ett gott uppförande innebär att hunden inte blir rastlös och börjar leta efter andra aktiviteter under showens gång, utan istället fokuserar fullt ut på uppgiften och följer instruktionerna från husse eller matte. Även om det är svårt att iscensätta en hundutställning på egen hand går det alltid att träna hunden till att lyda instruktioner och bli mer lyhörd.

woman at dog confirmation

När du anser att din hund är tillräckligt tränad för att delta i en hundutställning gäller det att hitta ett lämpligt evenemang att anmäla hunden till. I Sverige arrangeras det regelbundet utställningar och du kan enkelt hitta dem genom att söka på nätet eller kontakta en lokal kennel. Därefter väljer du en lämplig klass som din hund kan delta i. Vilka klasser som finns tillgängliga varierar beroende på utställning, men de är ofta uppdelade efter ålder eller ras.

Eftersom hunden ska bedömas av kunniga domare kan inga detaljer försummas. En rejäl tvagning och kamning är ett bra sätt att se till att hunden är så fräsch som möjligt när det är dags för utställning. Det finns gott om produkter och tillbehör som är specifikt framtagna för att användas för hundar och ser till att din hund kommer till utställningen skinande ren.

Notebook