Dansk-svensk gårdshund

on 10-11-2016

Dansk-svensk gårdshund

En sak flera mindre hundraser har gemensamt är detta: de vet inte att de är små. Även en liten chihuahua kan mucka gräl med en schäfer, och den dansk-svenska gårdshunden är inget undantag. Det är en robust, välbyggd liten ras, utpräglad väktare och med en stor personlighet, som länge funnits på gårdar i Danmark och södra Sverige. Det finns massor av intressant fakta om dansk-svensk gårdshund, och om du går i hundtankar och söker en stor hund i litet format så kan denna ras vara den helt rätta för dig.

 

En mångsidig ras med lång historia

Det var först 1987 som dansk-svensk gårdshund erkändes som ras i Danmark och Sverige, men rasen hade redan då funnits i många år på gårdar runtom i Skandinavien. Som gårdshund användes den både som råttfångare och jakthund, men även som sällskap, och dess utpräglade vaktinstinkt gjorde den till ett utmärkt larm för inkräktare. Mest sannolikt kom rasen till genom att korsa pincherraser med bland annat den brittiska vita jaktterriern, men ursprunget är ändå oklart. Denna mångsidiga hundras är intelligent och tycker om att arbeta, vilket gör att den passar väl för agility såväl som viltspår, men idag används den främst som sällskap. Den dansk-svenska gårdshunden är en överlag ganska frisk hund, med viss risk för höftdysplasi. Precis som andra djur som rör sig mycket i skogen under exempelvis jakt kan de komma i kontakt med sjuka djur och få diagnos för skabb. Generellt är dock livet med en dansk-svensk gårdshund både roligt och givande.

Kärlek och energi i ett litet paket

Den dansk-svenska gårdshunden må vara liten, men är allt annat än skör. Med en mankhöjd på ca 35cm är det en hel del styrka och energi i en väldigt liten förpackning, och det krävs både engagemang, tid och tålamod för att ha den. Men om denna ras får all den träning, stimulans och arbete den behöver för att må bra, Purebred danish swedish farm dog outdoors in the nature on grass meadow on a summer day.så kommer den kura ihop sig i knät hos familjen i slutet på varje dag, lugn och till freds. Denna balanserade ras lämpar sig väl för de som kan ge den det den behöver, och du kan till och med gå en terapihundsutbildning om du vill ta det steget längre. Det är vetenskapligt bevisat att umgänge med hundar och andra djur kan vara till stor hjälp för personer med stress, ångest och depression, så varför inte låta din ögonsten också hjälpa till? Oavsett hur du väljer att ha din dansk-svenska gårdshund i ditt liv, så kommer denna lilla hund garanterat ge dig massor av glädje och kärlek.

 

Notebook