Allt om hundmat

on 8-26-2016

Allt om hundmat

Hundar har en mångsidig diet. Hundar kan äta kommersiellt torrfoder eller färskfoder men det går även bra att laga mat till sin hund eller ge hunden matrester. Alla hundar och hundraser är olika och har olika kostbehov. Hundens beteende, motionsvanor och ålder påverkar kostbehovet. Hundmaten är mer än bara föda. Hundar har nämligen naturliga behov av att få bita, gnaga och slita i sin mat. Hundar som inte har möjlighet att göra det kan utveckla problembeteenden. För att hitta bra hundmat lönar det sig att läsa test av torrfoder. Man kan även fråga erfarna hundägare om råd.

Hundar behöver en näringsrik kost

trockenfutter_-_hundefutter_23218256045Proteiner, kolhydrater, fettsyror, mineraler och vitaminer utgör basen i hundens näringsintag. Hundar kan äta både animaliskt och vegetabiliskt protein men hundens kropp är bättre på att smälta det animaliska proteinet. Animaliska proteiner finns i kött. Spannmål och andra vegetariska produkter är billigare än kött och därför finns det ofta mycket av dem i de torrfoder som kan köpas i affärerna. Det finns dock även spannmålsfria torrfoder och många anser att de är bättre för hundarnas magar. Om du behöver tips på bra hundmat eller om du vill få hjälp med flyttstädning kan du hitta det du söker på internet. Fett är ett bra näringsämne för hundar och till skillnad från människor kan hundar äta stora mängder fett utan att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Kalcium och fosfor är bra för hundens skelett och speciellt viktigt för växande hundar. Hundar bör alltid ha tillgång till friskt vatten som byts minst en gång om dagen. Hundmaten påverkar hur mycket hunden dricker; en hund som äter mycket torrfoder dricker mer.

Stort utbud av hundmat

Det finns massor med hundmatssorter på marknaden. Det finns torrfoder, färskfoder, burkmat och olika frysta produkter. Hundar kan även äta husses och mattes matrester men om hundarnas kost endast består av matrester får de knappast alla näringsämnen som de behöver. Man kan laga hundmat själv och det finns många recept att ta del av. En Göteborgskrog har hundmat på menyn. Att laga hundmat blir ofta ganska mödosamt och dyrt i längden; därför väljer de flesta hundägare att köpa färdig hundmat. De flesta torr- och färskfoder som finns på marknaden uppfyller minimikraven för att hunden ska få en balanserad kost. Det finns dock stora skillnader mellan de olika produkternas innehåll. Läs ingrediensförteckningen på hundmaten. Om förteckningen börjar med vegetariska ingredienser, såsom spannmål, är det ett tecken på att hundmaten är av mindre bra kvalitet. På senare år har det blivit populärt att mata hundar med endast rå mat. Hundens kost består då av kött, ben och olika grönsaksblandningar. Tanken är att sådan kost ska motsvara vad hundar äter i det vilda.

Notebook